Ressuscitant un decodificador Fonestar 580HD mort en BOOT

Fonestar boot Doncs resulta que aquest divendres em disposo a mirar què fan per el meu  decodificar Fonestar 580Hd i oh sorpresa! No es veu imatge. En ocasions ja  passa que es penja i una reiniciada el posa a tò, però aquest cop l’apago i al  tornar-lo a posar en marxa per desgràcia meva l’aparell es queda en BOOT i  no arriba cap tipus de senyal a la TV.

Fonestar oberts

Després d’una estona de comprensible pànic penso que la millor opció és desmuntar-lo i mirar a veure si hi puc fer alguna cosa. Una primera inspecció ocular no mostra cap problema massa evident, però si que mirat amb detall observo un condensador que en comptes de tenir el cap completament plà, el té una mica bombat. No sóc enginyer elèctronic però m’ha semblat sospitós i fins i tot m’he permès pensar que la coberta amb creu és per a facilitar l’inflat del condensador i la posterior identificació en cas de fallada.

Captura de pantalla 2014-05-10 a las 23.01.34

Mirant el condensador veig que és de 1000 micros i 10 V, evidentment jo no disposo de recanvis per a això, però si que tinc un munt d’electrònica obsoleta que fa dies hauria d’estar a la deixalleria, així que he trigat 10 segons a trobar un condensador de 1000 micros, però en aquest cas de 16V, sabent que si suportava un voltatge superior funcionaria perfectament l’he dessoldat tant netament com he pogut i m’he preparat per a substituir al sospitós.

Condensador

Amb molta cura he retirat el condensador que aparentment era el culpable de la no arrencada del decodificador amb un soldador d’estany, un cop l’he tingut fora, les meves sospites s’han confirmat ja que la part inferior del mateix que en principi no era visible estava completament rebentat.

Condensador petat

Amb la mateixa cura he soldat el condensador “reciclat” procurant deixar-ho el més netament possible. Fet això he ensamblat les peçes i he connectat el decodificador.

Captura de pantalla 2014-05-10 a las 23.19.07Captura de pantalla 2014-05-10 a las 23.05.36 Captura de pantalla 2014-05-10 a las 23.06.05

Per sort ha resultat que la operació ha estat tot un èxit, he encertat de plè la causa del problema, le solució aplicada i el “deco” s’ha posat en marxa com si res no hagués passat estalviant-me aixì pagar 100€ per a un nou aparell. Això m’ha fet pensar que en ocasions potser tirem les coses amb massa facilitat.

Captura de pantalla 2014-05-10 a las 23.14.30 Captura de pantalla 2014-05-10 a las 23.14.44

3 Replies to “Ressuscitant un decodificador Fonestar 580HD mort en BOOT”

 1. Albert, aprendiste algo, condensador abombado o con coloración sospechosa significa que está malo, Pero también pasa en las resistencias, cuando estas comienzan a tener una tonalidad como si hayan sido barnizadas, pues es que ya casi están dando sus últimos suspiros.
  Hay fabricantes que en muchos casos con el afán de (joder) proteger, utilizan resistencias de bajo valor ohmico y estas generalmente son las primeras que se “abren” para proteger el circuito (para que compre otro equipo). Y generalmente son pequeños problemas que se resuelven con un soldador y el repuesto adecuado.
  Si en algo te puedo ayudar desde acá, cuenta con eso, es mi especialidad ( no solo los químicos)
  Saludos

 2. Albert, sólo para agradecerte por esta entrada. Mi deco Fonestar se quedó en BOOT y pensé que tendría que reemplazarlo, porque no había manera de revivirlo. Lo abrí y me encontré con el mismo condensador que te había fallado a ti: bastó con llevarlo a una tienda de electrónica y 50 céntimos por el componente y 15 por la mano de obra. Resultado: todo funcionando de nuevo.
  Muchísimas gracias por la generosidad de haber compartido tu experiencia.
  Saludos

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.