ownCloud, el teu propi “Dropbox” a casa

ownCloudRecentment va aparèixer una necessitat que fins el moment no teníem i com en d’altres ocasions de seguida vaig pensar en un Dropbox o similar per a resoldre-ho. Però el fet d’haver de pagar per a l’emmagatzematge, no tenir un ple control sobre els documents que guarden els usuaris  i la impossibilitat de tancar, bloquejar o modificar si es requereix, fa que no a tot-hom ho vegi amb bons ulls. A les hores la conclusió natural és estudiar la manera de crear un Dropbox propi on en puguis controlar tots aquests aspectes però  l’hora sigui pràctic i funcional i aquí és on entra en joc ownCloud.

ownCloud com el seu nom indica és el teu propi “núvol”. Aquest aplicatiu et dona la possibilitat de muntar ja sigui en el teu propi servidor o en qualsevol hosting extern, una mena de dropbox o iCloud d’una manera molt senzill i ràpida. Treballa sota  Apache, php i MySQL (La majoria de webs d’avui en dia funcionen així) i per a qui no ho sàpiga direm que tot això és gratuït.

La prova de instal·lació que us mostraré la he realitzada amb una màquina virtual per a no “merdejar” res dels meus sistemes i per un tema de comoditat he utilitzat un Linux Ubuntu 13.10, si us sentiu més còmodes heu de saber que també ho podeu hostatjar en un entorn Windows i per a preparar el Apache, el php i el MySQL podeu utilitzar el Wamp o el Xampp. Penso que també hauria de funcionar.

Jo ja tinc la màquina llesta amb tots els requisit, així que seguint les indicacions de la mateixa web de ownCloud farem la instal·lació amb 2 minuts.

Obro el terminal i poso les comandes següents (A la web de ownCloud està perfectament explicat)

sudo sh -c "echo 'deb http://download.opensuse.org/repositories/isv:/ownCloud:/community/xUbuntu_13.10/ /' >> /etc/apt/sources.list.d/owncloud.list"
sudo apt-get update
sudo apt-get install owncloud

Un cop finalitzat el procés ja podem anar a l’adreça web del nostre propi núvol on el primer cop realitzarem les configuracions bàsiques, per defecte la url és http://localhost/owncloud i aquí definirem l’usuari i password de l’administrador, el nom de la base de dades i amb quines credencials ens hem de connectar a ella.

owncloud2

Fet això ja ho tenim apunt per a començar a utilitzar el nostre pròpi iCloud

ownCloud

 

2014-05-15_15-04-29

Per a penjar fitxers ho podem fer ja sigui des de la interfície web o molt millor, instal.lant el seu client que està disponible per Mac, Windows o Linux

2014-05-16_10-41-20

Instal·lant el client d’escriptori aconseguirem una carpeta local al nostre ordinador que es mantindrà sincronitzada amb el nostre “núvol” i tot el que hi posem es replicarà en el servidor i tots els altres ordinadors o dispositius on tinguem instal·lat el client

2014-05-16_10-47-03 2014-05-16_10-45-23

També disposa de client per Android o IOS que en aquest últim cas és de pagament  (0,89€)

2014-05-15_15-04-43

Altres virtuts ownCloud és que disposa de plugins per a afegir funcionalitats, és totalment multi idioma i també permet sincronitzar calendaris o contactes entre els nostres dispositius.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.