Creació d’un fòrum amb phpbb

Doncs avui us vull explicar com ho podeu fer per crear el nostre propi fòrum amb pbpBB, segurament la millor plataforma que podeu trobar, almenys de codi lliure. La instal·lació i configuració bàsica no té molta dificultat, però si no ho heu fet mai aquí us donaré les bases per a fer-ho.

Per muntar un phpBB ens caldrà un hosting que suporti php i MySQL, això és la majoria per no dir la totalitat del proveïdors de internet, però és bo saber que no ens servirà si tenim un pla basat amb Windows. Per a preparar aquest tutorial jo ho he fet en un servidor propi que tinc muntat en una màquina virtual amb Ubuntu, Apache i MySQL, vosaltres ho podeu fer en un hosting que tingueu ja sigui de pagament o gratuït com Hostinguer, del que ja us vaig parlar en aquesta entrada “Un altre cop aquí“.

Per a començar necessitarem descarregar dos paquets, el primer que conté tots els fitxers del fòrum i un segon amb l’idioma que ens interessi, inclòs el català.

1.- Paquet phpBB

2.- Idiomes

Fet això descomprimirem els dos fitxers cada un en la seva carpeta, i el pujarem cap al servidor, utilitzant un client FTP o similar. Primer tots els fitxer i carpetes del fòrum i un cop fet això les carpetes de idioma o idiomes cada una al seu lloc. El fitxer de idioma conté dues carpetes, una que és diu “language” i l’altre anomenada “styles”, hem d’afegir el contingut interior de les dues a les ja existents, si ho tenim clar també podem fer tot això abans de pujar la carpeta del fòrum a internet i preparar-ho directament en el nostre disc dur.

De clients FTP n’hi ha molts, alguns de gratuïts i d’altres de pagament, jo us recomano el “Filezilla“, està molt bé i no us costarà res.

Un cop pujats els fitxers hem de preparar la base de dades del fòrum. Per a fer això normalment el nostre proveïdor ens ho posa senzill i des del panell de control ho farem directament, jo he utilitzat  una aplicació anomenada phpMyAdmin que molts hostings us ofereixen directament. En aquest cas l’anomenarem “forum”, però vosaltres n’hi podeu dir com vulgueu. En aquest punt segurament ens informaràn de l’adreça del servidor de la base de dades i possiblement també del nom d’usuari i password que haurem d’utilitzar per a la instal·lació, en altres casos just al crear-la ja se us demanarà quin usuari i contrasenya voldreu utilitzar.

Captura-de-pantalla-2013-08-26-a-les-20.15.25

phpMyAdmin

Fets tots els preparatius ja podem obrir un navegador per anar cap a l’adreça web i reallitzar la instal·lació.

phpbb_intro_1

A la pestanya Instal·la seguirem l’assistent, l’unic pas delicat és el que ens demanarà on es troba la base de dades i les credencials per a connectar.

phpbb_intro2

Aquí les dades de la base de dades

phpbb_intro3

Aquí crearem l’usuari administrador del fòrum i en definirem la contrasenya i el correu

phpbb_intro4

En aquest punt podrem definir si volem utilitzar el nostre propi servidor de correu, en cas de dubte no toqueu res i continueu, el fòrum serà capaç d’enviar les notificacions igualment.

phpbb_intro5

I ja ho tenim tot llest!

phpbb_intro_fi

Un pas important abans de continuar és tornar a entrar per FTP en el servidor on hem pujat el fòrum i per seguretat eliminarem la carpeta “install”

Ara ja podem entrar en el nostre nou fòrum i procedir a configurar-lo. Més endavant faré algun altre tutorial per a motrar les configuracions bàsiques.

phpbb_fi

El manual no és molt detallat, però espero que us serveixi i si algun dia gràcies a això aconseguiu un fòrum d’èxit, doncs ja m’ho fareu saber

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.